Архива на атеистички блогови, мислења и статии на Атеистичка Република

Интернатионалниот тим од блогери на Атеистичка Република регуларно пишува атеистички блогови,статии и мислења за секакви тези, вклучувајќи ги религијата, атеистичко родителство, деца атеисти, моментални случувања, етики и моралности, заедници и коментари на вести за кои што атеисти се заинтересирани. Нашите писатели имаат најразлични позадини и пишуваат од нивните лични искуства, придонесувајќи со најразлично богатство од искуства. Би сакале да ги прочитате мислењата и да бидете дел од оние кои коментираат во истите. Можете и да кликнете на името на авторот за да видите дел од другите мислења кои ги дал.

Беше таму атеизмот во античко време и кои беа првите атеисти?

Read more

Вредноста на атеистички блогови

Има социјална стигма  која го опкружува атеизмот во многу општества, стигма која ги тера многу атеисти да се кријат и да го прикриваат своето мислење од јавноста.

За срека, не сите атеисти се чувствуваат вака, има атеистички блогери кои држат најразлични блогови со атеистичка содржина. Има корисни ресурси за други атеисти и вреди да се истражат за да се исцрпат најразлични совети, животни искуства и информации.

Што би можеле да содржат атеистички блогови

Не секој атеистички блогер зборува директно за атеизмот. Има многу теми кои може да заинтересираат атеисти и теми од перспектива на некој што не верува. Еве само дел од блоговите кои се напишани од други атеисти:

Ова се само неколку од многуте теми кои можат да бидат покриени од атеистички блогер. Како што го запознавате светот на атеистички блогинг, може да најдете најразлични теми кои ќе ве заинтересираат и ќе ги поттикнат вашите погледи кон светот.

Зошто би читал блог за атеизам?

Некогаш, да се биде атеист значи и да се биде осамен и изолиран, особено ако го криете вашето верување од пријателите и фамилијата. Заедница со слични верувања може да е многу корисна и за блогер и за читач. Овие блогови се највеќе корисни кога даваат совети од вистинскиот свет за живеење како атеист во религиозен свет. Може да е тешко да се најде совет за атеисти кои раснат деца, на пример  од други блогери, додека барање совет од атеист блогер би дало многу подобри резултати.

Уште еден бенефит од атеистички блогинг е способноста да се научи за секакви перспективи и лични филозофии. За разлика од религии, каде што членовите мораат да се приврзат кон специфични верувања, атеисти имаат огромен спектар на верувања и филозофски принципи. Читање за различни перспективи може да ве насочи кон идеи кои што се различни од вашите и да помогне да се создадат интересни разговори со други читатели, па и пријатели и фамилија надвор од блогот.

Споделување на блог за ралични атеистички теми може да биде добар начин за да се пренесат теми до вашите фамилии и да овозможи дискусија за бог и религија, придонесувајќи ви вам со можности за отварање на вакви дискусии. Никогаш не може да знаете, можеби и ќе најдете атеисти кои го кријат своето мислење во вашата социјална група.